Consumenten moeten rekening houden met duurder textiel

Door een bijna explosieve stijging van bijna alle grondstofprijzen voor de textiel en houtindustrie kunnen consumenten later dit jaar flinke prijsstijgingen verwachten. Dit meld Fedustria. Ook de distributie is verplicht dit door te berekenen. Vooral bij textielproducten is er een prijsexplosie. Eind vorig jaar was katoen op een jaar tijd 140% duurder geworden.
In de eerste twee maanden van dit jaar is hier al ongeveer 25% bij gekomen. Ook de zijdeprijs verdubbelde afgelopen jaar. De wol uit Nieuw-Zeeland en Groot Brittanniƫ kwam er zelfs 70% bij. Er wordt dan ook verwacht dat er een stapsgewijze prijsverhoging op textiel doorgevoerd zal worden. Verwacht wordt dat de prijzen van kleding ongeveer 10 tot 15 procent hoger zal liggen als vorig jaar.
Hoeveel dit scheelt hangt af van het spel tussen distributie en productie. Prijsonderhandelingen zijn immers een continue proces, ook de concurrentie speelt hier een grote rol in. Inleveren op marges kan de prijs flink drukken maar brengt wel de rentabiliteit in gevaar. De hausse van de grondstofprijzen is mondiaal en kan nog wel eventjes duren.

Geef een reactie