De voorjaarsschoonmaak

Haal het zilverwerk maar weer tevoorschijn!

Het zonnetje komt tevoorschijn, de vogels beginnen te fluiten en de krokusjes schieten uit de grond. De lente komt nu wel heel dichtbij! En wat dat met zich mee brengt? De voorjaarsschoonmaak. Iets waar menig man of vrouw niet écht op zit te wachten, want hoeveel mensen houden er nou eigenlijk van poetsen, afwassen en stofzuigen? Maar waarom niet eigenlijk? Het brengt namelijk een heel groot voordeel met zich mee: je huis is helemaal aan kant en je hoeft voorlopig niet meer te denken aan het poetsen van het zilverwerk, het grondig wassen van de kasten of het stoffen van de moeilijk bereikbare hoekjes. Met korting Hema sla je al je schoonmaakspullen voor dit voorjaar in.

Stofzuigen

Wanneer de zon door het raam schijnt, zie je stofdeeltje extra goed door de lucht dwarrelen. Tijd om te stofzuigen dus! Hoe zorg je ervoor dat dit nog sneller kan? Check voor je begint de zak en de filter van de stofzuiger. Zit de zak vol, dan zuigt het apparaat minder goed. Zorg voordat je gaat beginnen dat je alle objecten die in de weg staan, ergens anders neerzet. Pas je stofzuiger aan op de ondergrond: met borstels op een harde grond, zonder borstels op een kleed en vloerbedekking. Zet je zuiger aan en het zuigen kan beginnen! Maak geen snelle halen, maar zorg dat je langzaam heen en weer gaat. Dan neem je in één keer meer stof op. Begin in de verste hoek en werk zo naar een punt toe. Met de bijbehorende accessoires zorg je ervoor dat je ook de moeilijke hoekjes bereikt.

Zilver poetsen

Heb je in je woonkamer een aantal zilveren erfstukken staan, zoals kandelaars of opbergdoosjes, dan zal je die eens in de zoveel tijd moeten poetsen. Anders krijg je er van die vieze bruine vlekken op! Hoe zorg je ervoor dat je snel klaar bent met dit klusje? Zorg ervoor dat je een teil (niet van metaal), aluminiumfolie, soda en heet water bij de hand hebt. Maak van de folie een prop en trek deze vervolgens weer uit elkaar en strijk het glad. Leg dit vel onderin de teil en gooi daar het hete water en een flinke schep soda op. Leg het zilverwerk op het aluminiumfolie en zorg dat het helemaal onder water is. Het water zal beginnen te bruisen zodra het zilverwerk in de teil ligt! Na een tijdje haal je het eruit, droog je het af en zijn je kandelaars weer blinkend schoon. Blijft het toch nog erg aangeslagen, dan moet je deze procedure een aantal keer herhalen. Was het zilverwerk daarna nog eventjes af en het is weer klaar om in je interieur geplaatst te worden.

Sanitair

De voorjaarsschoonmaak is het uitgelezen moment om de badkamer en het andere sanitair eens goed onder handen te nemen. Waar moet je op letten? Heb je een douchegordijn, dan kan het zijn dat deze was vies is. Je kunt een nieuwe kopen of de oude gewoon wassen. Is het gordijn van stof, dan doe je die in een emmer met warm water samen met zeeppoeder en twee bruistabletten voor het schoonmaken van kunstgebitten. Laat deze even inwerken en je gordijn is weer stralend schoon! Is je gordijn zo smerig dat het begint te schimmelen? Leg deze dan in een emmer met heet water en zout. Even laten intrekken en klaar! Heb je geen gordijn maar een glazen douchedeur, dan maak je deze schoon met een spuitfles voor de helft gevuld met azijn, de andere helft met water. En gooi er nog een snufje zout in. Spuit het op de deur, laat het inwerken en spoel het daarna af met water. Je zult zien dat je deur tijdens het douchen niet snel meer beslaat.