Het vrijstaande bad biedt meer

Een badkamer met een vrijstaand bad is zeker één van de elementen die door de jaren heen steeds bijzonder is gebleven. Misschien omdat een ligbad, en wellicht zelfs een eigen badkamer, in de eigen woning in de Victoriaanse tijd als een bijzondere luxe werd gezien en dat die aparte status het vrijstaande bad nooit meer helemaal heeft losgelaten. In de hedendaagse tijd is de vorm van een  losstaand bad met leeuwenkop poten, tenzij het een klassieke badkamer betreft, wel losgelaten en zijn veel van deze ligbaden eerder zuiver en minimalistisch van vorm. Een aantal doen zelfs denken  aan een organische vorm gelijk die van moderne sculpturen. Een dergelijk vormgegeven vrijstaand bad heeft behoefte aan ruimte en een middelpunt in de badkamer om het belang en de uitstraling van zijn vormgeving volledig tot zijn recht te laten komen. Maar het is onjuist dat men een grote ruimte dient te hebben om een vrijstaand bad te kunnen plaatsen. Ook in de kleine badkamer kan een dergelijk ligbad een verrijking van het ontwerp zijn en als zeer waardevolle aanvulling op het interieurdesign zijn dubbele taak vervullen, die van comfortabel baden en die van eyecatcher.

Designers en het op zich staande bad

Veel ontwerpers van deze periode maken ook gebruik van de kracht van het vrijstaande bad bij het maken van sanitair series of een enkel ontwerp voor een ligbad. Philippe Starck heeft hier met zijn ontwerp Starck 1 wellicht wel de aftrap gegeven, een losstaand bad met een handdoekrail en ingebouwde kranen. Ook van Stefano Giovannoni en de ontwerphand van Patricia Urquiolao hebben vanuit hun visie op het sanitair in de badkamers dergelijke modellen toegevoegd. Naast de ontwerpers hebben ook een aantal fabrikanten zelf zich met het ontwikkelen van de pure vorm van het vrijstaande bad bezig gehouden. Dit betreft onder andere de Italiaanse fabrikanten Antonio Lupi en Boffi, maar ook de Duitse bedrijven Villeroy & Boch, Kaldewei en Hoesch en het Zwitserse Laufen hadden hun eigen ideeën over de uitstraling van een dergelijk bad in de badkamer. Tevens ondersteunt het losstaande bad de inrichting van het En-suite interieur waarbij de slaapkamer en de badruimte samen getrokken worden tot één geheel.

Vrijstaande badkranen

Een waardevolle toevoeging aan het design van een dergelijk losstaand bad is een vrijstaande badkraan die uit de vloer omhoog rijst en de vorm van het bad zelfs iets accentueert. Als een pilaar staat deze badkraan midden in de kamer en gedraagt zich ook als een kunstwerk. Mogelijke alternatieven voor een dergelijke badkraan zijn een geïntegreerde kraan in de badrand, een badmengkraan uit de muur, of de vulling vanuit de afvoercombinatie. Deze laatste is dan ook vaak elektronische te bedienen middels digitale bedienpanelen die men overal in de ruimte kan aanbrengen en die ook het aflaten van het badwater en de temperatuur instellingen bevatten. Op deze manier kan het losstaande bad in zijn eentje schitteren in de badkamer. Vrijstaande baden worden niet alleen van veel voorkomende materialen zoals sanitair acryl en geëmailleerd staal gemaakt, maar ook van diverse minerale stoffen. De belangrijkste hiervan zijn bijvoorbeeld Cristal Plant, Corian of Quaryl. Dit waren vooral modellen gemaakt van synthetische hars en gemalen materialen uit het hogere prijssegment maar inmiddels zijn de prijzen ook gedaald tot in het betaalbare midden segment. Ze kunnen vooral gebruikt worden om bijzondere vormen te realiseren en voelen zacht en warm aan. Ook de Sani-bouw webshop levert losstaande baden, niet alleen snel maar vooral ook voordelig. Natuurlijk tekenen wij uw badkamer volledig in 3D voor u uit zodat u kunt zien wat een dergelijk ligbad met uw ruimte doet.