Leven met een klein budget

Ondanks dat Nederland een welvarend land is zijn er ook een hoop mensen hier die onder de armoedegrens leven. Leven met een klein budget kan soms frustrerend zijn, maar dit is zeker niet onmogelijk. Het kost alleen wat tijd en gepuzzel om hier goed mee om te kunnen gaan.

Lees hier wat tips die je wellicht kunnen helpen om geld te besparen, zodat je ook met een klein budget goed rond kunt komen.

Tips om te besparen

  • Zorg dat je inzage in je vaste lasten hebt. Maak een overzichtje van je maandelijkse vaste lasten. Beschrijf duidelijk wat je per maand kwijt bent aan huur, gas, water, licht, verzekeringen, televisie, telefoonabonnement enzovoorts. Valt je op dat je maandelijks veel kwijt bent aan bijvoorbeeld verzekeringen en je telefoonabonnement? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een abonnement waarbij je onbeperkt kunt bellen en loop je verzekeringen na om te kijken of je niet oververzekerd bent.
  • Maak je veel gebruik van de waterkoker? Gooi dan niet telkens het water weg wat je over hebt. Dit water kun je prima nog een keer laten koken.
  • Heb je een auto? Kijk dan eens of je deze auto echt nodig hebt. Je kunt een hoop kosten besparen door een auto weg te doen. Je hebt dan niet meer te maken met de benzinekosten, wegenbelasting en de autoverzekering. Houd er wel rekening mee dat je meer onkosten zult gaan maken met het openbaar vervoer wanneer je geen auto meer hebt. Heb je je auto wel vaak nodig? Probeer dan in ieder geval te kijken of je de auto op sommige momenten kunt laten staan.
  • Ga op zoek naar proefpakketten. Je kunt op verschillende websites proefpakketten aanvragen, denk hierbij aan shampoo, tandpasta of een nieuwe dagcrème. Let er wel op dat je altijd de kleine lettertjes leest.
  • Ga eens naar goedkope winkels, denk hierbij aan de Action of de Big Bazar. Hier kun je ontzettend veel dingen spotgoedkoop kopen. Ook voor boodschappen geldt dat je veel kunt besparen als je naar goedkopere supermarkten of de wekelijkse markt gaat.
  • Steun je goede doelen? Of ben je lid van een tijdschrift? Zet dit stop, sommige huishoudens kunnen hier maandelijks veel geld mee besparen.
  • Koop je favoriete producten in de aanbieding. Vaak zie je dat deodorant in de aanbieding is en dat je dus een product gratis krijgt. Hier doe je op jaarbasis je voordeel mee.
  • Kijk eens rond in je kast en selecteer de kleding die je niet meer draagt. Deze kleding kun je misschien wel verkopen via marktplaats of een andere website. Heb je verder nog veel spullen die je niet gebruikt? Kijk dan eens of je op een rommelmarkt kunt gaan staan om alles te verkopen.