De gemiddelde Nederlander krijgt het steeds drukker. Uit onderzoek blijkt dat dit in ieder geval niet aan het huishouden ligt. Het huishouden kost de gemiddelde Nederlander op dit moment 2,4 uur minder in de week dan een aantal jaar geleden.
Economische crisis
In 1975 is voor het eerst onderzoek gedaan naar verplicht bestede tijd. Hieronder valt dus huishouden en werken. Toch is de Nederlander niet meer gaan werken, dit komt waarschijnlijk vooral door de stagnaties de laatste jaren in de economische crisis. De afnamen van de verplichte tijd komt toch vooral door het huishouden. In 2006 werd hier nog 20,3 uur aan besteedt. In 2011 was dit nog slechts 17,9 uur.
Effectiever inrichten
Redenen hiervoor zijn dat mensen vaker schoonmakers toelaten die gedeeltelijk helpen bij het huishouden. Ook zijn technologische ontwikkelingen zoals een vaatwasser oorzaak dat we onze tijd effectiever kunnen inrichten.
Internet en TV
De tijd die we over houden hieraan zijn we vooral gaan besteden aan internet en social media. De gemiddelde Nederlander heeft daarnaast ook minder hobby’s en sociale contacten. De tijd voor de TV is ook met 1,3 uur gestegen in de week.
Dat we het minder druk hebben wil niet zeggen dat de druk minder gevoelt wordt. 40% van de mensen voelt zich opgejaagd en ook een hoop mensen hebben last van burnout symptomen