Een baby op komst

Het is natuurlijk geweldig dat er een baby op komst is. De moeder gaat vaak minder werken, of het kan ook zo zijn dat de vader en moeder beide 4 dagen gaan werken. Met deze constructie is er ook maar 3 dagen oppas nodig. Tijdens de zwangerschap is het genieten van de rust, de zwangerschapsecho, het inrichten van de babykamer, het aanschaffen van alle spulletjes en je kunt genieten van een opgeruimd huis. Hetgeen waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is het huishouden nadat de baby is geboren. Een baby kost veel tijd en is voor beide ouders iets waar ze aan moeten wennen. In het begin zal het ongetwijfeld veel energie kosten om om te leren gaan met de nieuwe routine van de dag. Dit kan ervoor zorgen dat het huishouden blijft liggen.

Nergens aan toe komen

Na de geboorte van een baby zijn je dagen niet vrij in te delen. Je moet de baby voeden, even met de baby naar buiten, snel wat huishoudelijke taken uitvoeren en dan weer de baby voeden. Voor je gevoel kom je nergens aan toe, en dit is waarschijnlijk ook zo. Je hebt niet meer de tijd om 2 uur aan een stuk de tijd om het huis op orde te krijgen, even boodschappen doen is niet meer ‘even’. Je moet dit zo plannen dat de baby ligt te slapen, of dat hij in ieder geval geen honger heeft. De verzorging van een baby kost veel tijd, en die tijd kun je dus niet besteden aan het huishouden. Een baby groeit snel, dus probeer zo veel mogelijk tijd door te brengen met hem, en laat het huishouden maar voor wat het is.

Hulp in de huishouding

Omdat je je baby graag op ziet groeien en omdat je natuurlijk graag zoveel mogelijk tijd door wilt brengen met je baby is het misschien een idee om wat hulp in de huishouding te regelen. Je kan kijken of je moeder of schoonmoeder misschien wat wilt helpen, maar je zou ook hulp in dienst kunnen nemen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet dagelijks te zijn, maar alleen voor de dingen waar je zelf niet aan toe komt. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld 3 uur in de week. Dan kunnen het toilet, de badkamer en de keuken helemaal netjes gemaakt worden, maar ook de ramen kunnen een keer gezeemd worden. Een hulp in de huishouding kun je vinden via je eigen netwerk van familie en vrienden, maar je kan er ook voor kiezen om een bedrijf in te schakelen. Biedt de buurvrouw aan om een keer je strijk weg te werken? Neem dit dan aan, wanneer zij het aanbiedt zal ze het vast niet erg vinden om dit een keer te doen. En wanneer een vriendin aanbiedt om een keer de ramen te zemen kun je dit ook gewoon aannemen. Wees wel altijd dankbaar.

 

6963931014_8e9cfb8cae