Strijktips

Voor veel mensen is het strijken van kleding en ander huishoudelijk textiel een hele taak. Om je kleding netjes en kreukvrij te krijgen hebben we hier een aantal tips voor je.

Voorbereidend werk

Je kunt voordat je gaat strijken al enkele voorbereidingen doen, waardoor het strijken vergemakkelijkt kan worden. het is verstandig om de was niet al te lang in de machine te laten liggen, en meteen op te hangen nadat de wasmachine klaar is. Ook is het belangrijk om bij het ophangen de kledingstukken goed uit te slaan en ze na het ophangen nog even recht te trekken.

Wat heb je nodig

Als je gaat strijken, zorg dan dat je een goede stabiele strijkplank hebt, een strijkijzer met stoommogelijkheid en gekookt water.

Symbolen

Op elk kledingstuk vindt me een label met daarin de was en strijkvoorschriften. Hieruit kun je opmaken op welke temperatuur je de kleding het beste kan strijken.
-Strijkijzer met een stip betekend dat je niet te heet mag strijken (tot 110° C)
-Strijkijzer met twee stippen betekend dat je gemiddeld warm mag strijken (tot 150° C)
-Strijkijzer met drie stippen betekend dat je op de heetste stand mag strijken (180° C)
-Strijkijzer met een kruis erdoor betekend dat je de kleding niet mag strijken.

Gebruik de stoomfunctie van je strijkijzer alleen bij het symbool met twee of drie stippen.

Te heet strijken

Als je een kledingstuk te heet strijkt, dan is het mogelijk dat bruine brankdvlekken of gaten krijgt, waardoor je het kledingstuk niet meer kunt gebruiken.

Veiligheid

Zorg bij het strijken altijd goed voor je veiligheid, kijk goed of het snoer niet versleten is, ook moet je er goed op letten dat je na het gebruik altijd de stekker uit het stopcontact trekt. Ook is het belangrijk om het strijkijzer altijd op zijn kant neer te zetten zodat er geen brankdplekken ontstaan. Je moet een strijkijzer ook nooit onbeheerd laten staan, kleine kinderen of huisdieren kunnen namelijk makkelijk van de plank afgetrokken worden, waardoor het gevaarlijke taferelen kan opleveren.

Geef een reactie