Textiel en huishoudtextiel

Wat is textiel

Letterlijk is textiel “al wat geweven is”, dit is afgeleid van het Latijnse woord “textere” dat weven betekend. Textiel wordt onder andere gebruikt om kleding, huishoudtextiel en woningtextiel van te maken. De samenhang in textiele materiaal ontstaat door het bewerken van grondstoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de grondstoffen te spinnen, weven, breien, knopen of vlechten.

huishoudtextiel

Grondstoffen in textiel

De grondstoffen waaruit textiel gemaakt wordt zijn natuurlijke vezels of kunstmatige vezels. Katoen, linnen, wol en zijde zijn de meest gebruikte natuurlijke vezels. De voornaamste kunstmatige vezels zijn Nylon, polyester en polyacryl.

Huishoudtextiel

Dit is alle textiel die gebruikt wordt in de keuken, de (woon)kamer en de badkamer, in de slaapkamer en bij de schoonmaak. Hierbij valt te denken aan handdoeken, washandjes, dekbedsets, spreien, slopen, kussens, hoeslakens, vaatdoekjes en stofdoeken. Met het huishouden doen, bedoelt men de activiteiten die worden ondernomen om een leefsituatie van één of meer personen in stand te houden.

Geef een reactie